Kako prestati pušiti, a ne početi ispočetka: savjet liječnika i bivših pušača

Toliko je rečeno o štetnim učincima ovisnosti o duhanu da je malo vjerojatno da ćete uplašiti neke pušače teškim medicinskim činjenicama. Osoba navikla na svakodnevne "inhalacije nikotina" na kraju nauči apstrahirati se od takvih prijetnji. Razlog takve nepažnje uopće nije glupost. Pušenje se može usporediti s nezdravom vezom sa suprotnim spolom: kad smo zaljubljeni u pogrešnu osobu, skloni smo ignorirati savjete i upozorenja drugih jer se ovdje i sada osjećamo ugodno. Uz to, prekid će uvijek dovesti do sindroma bolnog povlačenja i nitko ne daje jamstva da će pokušaj započinjanja novog života biti uspješan.

Nije iznenađujuće da se samo 3–6% pušača koji se odluče odreći svoje loše navike bez vanjske pomoći sigurno odvaja od cigareta - iako oko 70% njih izričito ili implicitno sanja o tome. Pokušajmo zajedno pronaći učinkovite načine trajnog napuštanja pušenja.

odvikavanje od pušenja samostalno

Još jednom o opasnostima pušenja: od zajedničkih istina do malo poznatih činjenica

Vjerojatno ste čuli da vam pušenje skraćuje život. Ali koliko? Prema statistikama, govorimo o 13 godina - samo zamislite koliko možete učiniti za to vrijeme! Međutim, jednako važan argument u korist odvikavanja od cigareta je i kvaliteta života. Koliko god zvučalo cinično, smrt nije najgora stvar koja čeka pušača. Doista, čak i onkološke bolesti, koje, kao što znate, često nastaju pod utjecajem karcinogena duhanskog dima, ne ubijaju odmah pacijenta. A s patologijama poput kronične opstruktivne plućne bolesti, zatajenja srca (zbog infarkta miokarda) ili paralize koja se razvila nakon moždanog udara, možete živjeti dugi niz godina. Istodobno, teret obveza brige o pacijentu pada na njegovu rodbinu - supružnike, djecu, umirovljene roditelje.

Neki od zdravstvenih problema povezanih s pušenjem - karijes, gastritis, prerano starenje kože - doslovno su skupi. Ljubitelji duhana prisiljeni su češće tražiti liječničku pomoć, posjetiti kozmetologe i kupovati lijekove u ljekarnama. Zajedno s troškovima cigareta, ova proračunska stavka može godišnje "pojesti" iznos koji bi se mogao potrošiti na dobar odmor ili kupnju stvari za koje je novac uvijek sramota.

oštar prestanak pušenja može utjecati i na fizičko i psihičko stanje osobe

Ne zaboravite na tako tužnu posljedicu upotrebe duhana kao problema u intimnoj sferi: uslijed poraza žila male zdjelice, muški pušači u mladosti mogu razviti erektilnu disfunkciju. Učinak pušenja na žensko tijelo nije ništa manje značajan: među nježnijim spolom koji pate od ove ovisnosti, češće se primjećuju hormonalni poremećaji koji dovode do menstrualnih nepravilnosti, rane menopauze i smanjenog libida. Za pušače je opasno koristiti oralne kontraceptive - to povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka u krvnim žilama.

Među razlozima koji žene navode na odvikavanje od pušenja, na prvom je mjestu želja za rađanjem djece. Mnoge poznate osobe priznale su da su se cigarete odrekle tek nakon zabrane ginekologa ili nakon što je nastupila dugo očekivana trudnoća. Dakle, postajući majka, glumica Catherine Zeta-Jones uspjela je promijeniti način života, a njezine kolegice u trgovini Julia Roberts i Kate Hudson radije su to radile unaprijed, slijedeći savjete liječnika.

Prestanak pušenja jednom zauvijek: mit ili stvarnost?

Unatoč izazovima prestanka pušenja, to je lakše nego ikad prije. Na usluzi ljudima koji se odluče na takav korak, brojni su savjeti, knjige, tehnike, lijekovi, kao i posebni elektronički uređaji, pa čak i mobilne aplikacije. Važno je da je društvo postalo kritičnije prema pušačima: danas je pušenje cigareta zabranjeno u ugostiteljskim objektima, stubištima, noćnim klubovima, zračnim lukama i željezničkim postajama. No, prije samo nekoliko desetljeća pušenje je bilo dopušteno čak i u kabinama zrakoplova: zamislite samo koliko je bilo teško onima koji su bili "vezani" tijekom dugih letova.

Sve metode opraštanja od ovisnosti o duhanu mogu se grubo podijeliti u dvije velike skupine:

napadi panike i razdražljivost kod muškarca tijekom razdoblja odvikavanja od pušenja
  • Načini samopomoći za prestanak pušenja- one kojima nije potreban posjet stručnjaku. To uključuje naglo ukidanje cigareta (kada se osoba ograničava u svom uobičajenom djelovanju bez ikakvih pomagala), uporabu komercijalno dostupnih lijekova koji sadrže nikotin, prelazak na elektroničke cigarete, smanjenje broja popušenih cigareta pomoću jedne od popularne metode (na primjer, prema knjizi Alana Carra "Jednostavan način za prestanak pušenja") itd.
  • Tehnike implementirane pod nadzorom liječnika:ova skupina uključuje pristupe koji zahtijevaju vanjsku intervenciju. Na primjer, narkolog može propisati jedan od lijekova na recept kako bi ublažio žudnju za pušenjem. Stručnjak za hipnozu u samo jednoj seansi pacijentu može uliti podsvjesni strah ili osjećaj gađenja prema cigaretama, što će pomoći u prevladavanju ovisnosti. Psiholozi specijalizirani za motivacijsku terapiju pomažu razumjeti razloge koji osobu navode na daljnje pušenje: često svijest o pravim motivima omogućuje čak i onima koji su nekoliko desetljeća bili privezani za priželjkivani čopor da konačno prestanu.

Važno je shvatiti da ne postoje "pristojne" ili "nedostojne" metode za prestanak pušenja: svaka ovisna osoba ima individualni odgovor na odustajanje od droge (čak i ona naizgled nevina poput nikotina). Snaga samo volje možda neće biti dovoljna za prevladavanje sindroma povlačenja ("povlačenja"), koji se razvija u pozadini produljenja razdoblja između prekida dima. Stoga liječnici savjetuju prestanak pušenja pod liječničkim nadzorom: tako su šanse za uspjeh veće, a vjerojatnost negativnih reakcija na fiziološkoj razini minimalna.

Je li toliko korisno naglo napustiti lošu naviku?

Oštro isključivanje iz metabolizma nikotina koji dolazi izvana dovodi do neugodnih posljedica, koje se mogu očitovati pogoršanjem plućnih bolesti, probavnim poremećajima i skokovima krvnog tlaka. Štoviše, u fazi odustajanja od cigareta, iskusni pušači doživljavaju "povlačenje nikotina": raspoloženje im se pogoršava, glava boli i koncentracija pažnje smanjuje. U težim slučajevima simptomi odvikavanja mogu dovesti do nesanice, pa čak i depresije.

Na temelju toga, okretanje lijekovima koji olakšavaju prevladavanje ovisnosti uopće nije slabost, već mudra odluka - baš kao što se zahtjev za ublažavanjem boli tijekom liječenja zuba ne može nazvati slabošću.

Terapija lijekovima za bivše pušače

posebne vježbe pomoći će odvratiti pažnju od pušenja

Ipak, u nekim je slučajevima bolje odbiti uzimanje lijekova. Na primjer - ako osobe s bolestima jetre, trudnice prestanu pušiti. Mnogi lijekovi indicirani za ovisnost o nikotinu imaju nuspojave, a neki od njih i sami izazivaju ovisnost - stoga je terapija lijekovima popularna kao alternativni način opraštanja od duhana.

  • Sve ovisnosti o kemikalijama (alkoholizam, ovisnost o drogama i ovisnost o nikotinu) imaju iste patološke mehanizme, stoga su metode koje predlažu psihijatri univerzalne i mogu pomoći svakom pacijentu. Individualni rad sa stručnjakom ili predavanja u grupama ne samo da pomažu prevladati želju za cigaretama, već i olakšavaju socijalno restrukturiranje: osobni primjeri bivših pušača često pomažu u prevladavanju iskušenja i prilagodbi na trajni rezultat terapije.
  • Mnogi ljudi izvještavaju da im je temeljna promjena načina života pomogla da ostave cigarete: prelaskom na zdravu prehranu, započinjanjem intenzivnih sportskih aktivnosti, promjenom posla ili čak tamo gdje žive. Nisu svi spremni na takve ozbiljne promjene, ali sasvim je prikladno pokušati prestati pušiti u takvoj situaciji.

Farmakološka sredstva za uklanjanje ovisnosti o nikotinu

Lijekovi koji olakšavaju povlačenje nikotina podijeljeni su u sljedeće vrste:

  • Nadomjesna terapija nikotinom- ti lijekovi sadrže čisti nikotin ili njegove analoge. Uzimanje tableta ili upotreba flastera prema određenoj shemi pomaže u prevladavanju mentalne ovisnosti o duhanu, a postupno smanjenje doze ublažava simptome odvikavanja.
  • Blokatori živčanih impulsa užitka od nikotina.Sredstva iz ove skupine na biokemijskoj razini mijenjaju rad moždanih receptora tako da prestanak opskrbe nikotina izvana ne izaziva ozbiljnu reakciju na fiziološkoj razini.
  • Lijekovi protiv anksioznosti, sedativi i antidepresivine utječe na ovisnost o kemikaliji, ali pomaže u suočavanju s manifestacijama apstinencijskog sindroma, što olakšava prvih nekoliko tjedana nakon prestanka pušenja. A ako uzimanje antidepresiva ima puno kontraindikacija i nuspojava, a sami se lijekovi mogu kupiti samo na recept liječnika, tada se lijekovi protiv anksioznosti mogu kupiti u ljekarni samoinicijativno (iako je također potrebna konsultacija sa stručnjakom ). Među sedativima mogu se razlikovati pripravci na bazi biljnih sastojaka, poput tinktura valerijane, božura, gloga, matičnjaka. Značajan nedostatak takvih sredstava je što svi oni uzrokuju pospanost. Uz to, s oprezom ih treba koristiti alergičarima.

Zasebna skupina uključuje anksiolitike bez recepta (na primjer, Fabomotizol). "Fabomotizol" ima regenerirajući učinak na živčani sustav, smanjujući razinu anksioznosti, živčane napetosti, razdražljivosti. Kao rezultat - smanjenje stresa uzrokovano povlačenjem nikotina, pojava snage i pouzdanja u uspjeh pothvata, poboljšanje opće emocionalne pozadine. Liječenje Fabomotizolom svojevrsno je "popravljanje" živčanih stanica, koji se s vremena na vrijeme mogu pokazati svima. Svatko ima stres u svom životu, ali ne i sve načine kako se nositi s njima zbog prirode lika ili načina života. Dakle, mnogi pušači svoju naviku objašnjavaju činjenicom da im cigarete pomažu da se smire, ali to nije slučaj. Ovisnost o nikotinu potencijalni je izvor stresa, dok postoje manje štetne metode za poboljšanje raspoloženja. "Fabomotizol" počinje djelovati od prvog tjedna primjene - smanjuje razdražljivost i tjeskobu, ali istodobno ne uzrokuje sindrom pospanosti, ovisnosti i povlačenja, ne smanjuje koncentraciju.

Na svijetu je vrlo malo bivših pušača koji bi požalili zbog svoje odluke. No, mnogo je onih koji žale kako posljednju cigaretu nisu popušili mnogo godina ranije. Život bez nikotina ne gubi boju - a istodobno ima sve šanse da bude duži i sretniji. Razmislite o ovome kad sljedeći put odlučite pušiti.