Kako pravilno prestati pušiti: naglo ili postupno

Shvativši štetu po zdravlje - sebi i onima oko sebe, ljubitelji cigareta razmišljaju o tome da u potpunosti prestanu pušiti. I naglo odbijanje i postupno odbijanje mogu biti učinkoviti.

prestanak pušenja

"Spora staza"

To znači da pušite sve manje i manje cigareta svaki dan dok taj broj ne dosegne nulu. Ova metoda smanjuje vjerojatnost razvoja simptoma ustezanja - "sindroma odvikavanja", koji prijeti opasnim simptomima.

Ako osoba puno puši i naglo prestane, može osjetiti znojenje, hladnoću, probavne smetnje, povraćanje, glavobolju i bolove u mišićima. U nekim slučajevima povlačenje dovodi do kome, a to već prijeti životu.

Međutim, postupno smanjenje također ne osigurava sto posto simptoma odvikavanja. Simptomi odvikavanja mogu trajati dulje, iako će biti manje ozbiljni.

Stoga, prije nego što prestanete pušiti „polako", morate napraviti plan. Po mogućnosti zajedno s liječnikom. Propisuje kako će se točno smanjiti broj cigareta, a toga dana će se dogoditi potpuno odbijanje. U raspored je potrebno unijeti pomoćne metode: posebni nikotinski flasteri, žvakaća guma - tko što više voli.

Trebali biste unaprijed razmisliti o prehrani: što učiniti s rastućim apetitom. Trebao bi postojati plan za slučaj da zaista želite pušiti ili ako vam prijatelji ponude cigaretu. Što ako se pojavi stresna situacija? Zaustavljanje cigareta važan je dio strategije.

Stručnjaci daju još nekoliko savjeta za one koji polako daju otkaz:

  • umjesto da dan započnete pušenjem, pričekajte prvu stanku dima na poslu - i počnite brojati;
  • ako pušite u autu, pri ruci imajte samo jednu cigaretu;
  • kada dođe X-dan - potrošite ga bez cigareta, nemojte ga prebacivati na "sutra", inače će cijeli plan ići u pamet;
  • ako i dalje posrćete i pušite više - nemojte očajavati, nastavite se držati plana i vratiti se na pravi put.
tijelo lakše podnosi sporiji prestanak pušenja

"Brza staza"

To znači da morate odmah prestati pušiti i ne posezati za "posljednjom" cigaretom. Prednost metode je u tome što se vrijeme skraćuje i simptomi odvikavanja ne produljuju.

No, postoji i ogroman nedostatak: "sindrom povlačenja" može biti toliko jak da će osoba doživjeti strahovitu fizičku patnju. Kao što je gore spomenuto, do kome. A mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Međutim, oni koji odluče dramatično prestati "spasiti se" od apstinencije nikotinskim flasterima i lijekovima na recept. Odnosno, bolje je ne donositi takve odluke bez stručnjaka.

Ali ako sve bude u redu, teško ćete se poželjeti vratiti pušenju i opet bolno prestati.

Savjeti za ljubitelje "prečica":

  • dan prije potpunog naglog napuštanja cigareta, izbacite iz kuće sve što podsjeća na ovisnost o nikotinu, sve do prekrasnih pepeljara i kolekcionarskih upaljača;
  • nemojte sakriti paket u ormar "za svaki slučaj";
  • operite odjeću, zavjese, očistite namještaj, odvedite automobil na kemijsko čišćenje - tako da ni miris cigareta ne ostaje.
  • ako uzimate posebne lijekove po preporuci liječnika, kupite ih unaprijed kako ne biste morali hitno tražiti žudnju.
osoba teže podnosi oštar prestanak pušenja

Pa koja je metoda bolja?

Studija iz 2017. godine pokazala je da su pušači koji su odlučili prestati pušiti bili uspješniji u svojoj potrazi. Njihova stopa je 22%. Oni koji su svakodnevno pušili sve manje i manje cigareta imali su samo 15, 5% uspjeha. Obje su skupine koristile nikotinske flastere i promatrali su ih liječnici.

Istraživači naglašavaju da nije toliko važno koju metodu osoba odabire, glavna stvar je njezina želja, odlučnost i spremnost da zauvijek prestane pušiti.