Mogu li pušiti prije nego što uzmem test krvi?

U nekim situacijama pitanje je li moguće pušiti prije davanja krvi postaje relevantnije nego ikad i zahtijeva detaljno razmatranje. Raznoliki dijagnostički postupci i testovi zahtijevaju poštivanje pravila kako bi se dobila najpouzdanija slika o stanju tijela. Istodobno, postoji opsežan popis čimbenika koji utječu na točnost rezultata ispitivanja.

Kompletna krvna slika: učinak duhanskog dima i njegovih derivata na ljudsko tijelo

Tijekom svog života svatko od nas u više navrata mora proći razne dijagnostičke mjere čija je svrha utvrditi stanje tijela i identificirati abnormalnosti ispunjene stvaranjem i razvojem različitih bolesti. Istodobno, na točnost podataka istraživanja utječe ogromna količina činjenica kako unutarnjih tako i vanjskih svojstava. Ova činjenica često dovodi do činjenice da su rezultati ispitivanja iskrivljeni i ne odražavaju stvarnu sliku stanja određenog tjelesnog sustava. U najboljem slučaju, takav će ishod dovesti do potrebe da se ponovno podvrgne dijagnostici. Najnegativniji ishod bit će pogrešna dijagnoza i neučinkovita terapijska intervencija. Na temelju toga, poštivanje pravila je obvezno i jamstvo je pouzdanosti ispitivanja.

Najveći učinak na sastav i svojstva limfe ima glavni aktivni element duhanskog dima, odnosno nikotin. Pod njegovim utjecajem stvara se velik broj različitih hormona, čiji je cilj suzbijanje toksičnih učinaka. Osim toga, odmah nakon pušenja cigarete, broj eritrocita u krvi naglo se povećava, a razina leukocita smanjuje. Kao rezultat ovog procesa, ne samo da se povećava viskoznost krvi, što neizbježno utječe na cjelovitost žila, već se mijenja i njegova struktura, a to ne može a da ne utječe na provođenje istraživanja.

Stoga je za dobivanje najpouzdanijih podataka o stanju vlastitog tijela potrebno pridržavati se postupka koji prethodi vađenju krvi.

Prije davanja krvi moraju se poštivati sljedeće preporuke kako bi se osigurao najtočniji prikaz stanja ljudskog tijela:

pušenje se ne preporučuje prije davanja krvi za analizu
  • uzorkovanje materijala za istraživanje treba provesti ujutro;
  • donirati krv na prazan želudac;
  • dan prije darivanja krvi, trebate prestati piti alkohol;
  • dan prije testiranja morate izbjegavati tjelesnu aktivnost, upotrebu hormonalnih lijekova, upotrebu teške hrane; pušiti možete samo 1-1, 5 sata prije pretraga.

Povećana razina hormona dovodi do najvećih odstupanja u rezultatima ispitivanja. Svaki od ovih čimbenika može postati poticaj koji će dovesti do iskrivljenja podataka o ispitivanju. Što se tiče postupka pušenja, tijekom prvih 20-30 minuta nakon zlouporabe cigareta, koncentracija nikotina u krvi je maksimalna, što neizbježno utječe na rezultate ispitivanja. Stoga bi nakon pušenja trebao proći najmanje 1 sat, to je jedini način da se dobiju manje ili više točni pokazatelji ispitivanja. Općenito, najbolje rješenje bilo bi potpuno odbacivanje loših navika i poštivanje preporuka, jer ovaj pristup daje najtočniji prikaz općeg stanja tijela. Pušenje se s razlogom smatra lošom navikom. Ovaj je status posljedica negativnog utjecaja ovog postupka na ljudsko tijelo. Uz to, sam postupak je vrlo ovisan, karakteriziran fizičkom ovisnošću o cigaretama. Kao rezultat djelovanja duhanskog dima i njegovih derivata, mijenja se struktura tkiva mnogih zahvaćenih organa. Stoga se smanjuje točnost dijagnostičkih studija usmjerenih na određivanje stanja tijela, što može dovesti do pogrešne dijagnoze i naknadnog propisivanja terapije.