Kako prestati pušiti bez patnje

Pušenje je prepoznato ne samo kao loša navika, već i kao ovisnost s kojom se pacijenti mogu obratiti narkologu. Službeno, cigarete ne uzrokuju simptome odvikavanja, međutim, kod odvikavanja od loše navike i dalje se primjećuje blago povlačenje kod pušača. Kako sami prestati pušiti kod kuće? Shvatimo to.

Kad prestane pušiti, osobu progoni nekontrolirana želja za ponovnim pušenjem. Istodobno se pojavljuju neki somatski simptomi: vrtoglavica, smanjena koncentracija, slabost, razdražljivost. Naravno, do istinskog povlačenja ne dolazi, kao kod ovisnosti o drogama, a to znači da pušenjem možete prestati pokazujući snagu volje.

Narodni lijekovi i recepti

Postoji niz načina koji mogu pomoći osobi da se riješi ovisnosti o nikotinu. Navešćemo sve dostupne alternativne metode koje se primjenjuju među pušačima.

 1. Kodiranje. Metoda je učinkovita kod alkoholizma i ovisnosti o opijatima, ali uopće ne rješava problem pušenja. Hipnoterapija se djelomično koristi kada specijalist ovisniku usadi odbojnost prema cigaretama. Ali u praksi pušač neko vrijeme ne puši nakon kodiranja, samo zato što se ne želi predomisliti. No, prije ili kasnije doći će kvar.
 2. Ovisnost o hrani. Mnogi ljudi, nakon što su sami prestali pušiti, nasrću na hranu. Jednostavno počinju jesti ovisnost: sendviče, orašaste plodove, sjemenke i slatkiše. Naravno, lijek je donekle učinkovit, ali dovodi do problema s kilogramima.
 3. Akupunktura. Tehnika se sastoji u preklapanju određenih centara, biološki aktivnih točaka koje su odgovorne za pušenje. Ona je s Istoka i može poslužiti kao pomoćna metoda. Ne preporučuje se koristiti ga kao glavni tretman. Također se ne puše svi koji se prijavljuju za akupunkturu: skupa je, neučinkovita i često neugodna.
 4. Pušenje nargile. U istočnim kulturama nargila je dio svakodnevnog života, mnogi u njoj ne vide nikakvu štetu. Prema proizvođačima mješavina, u bazu su uključene samo biljke i voćni nadjevi. Ali je li? Nedavna istraživanja pokazuju da su smjese duhana također uključene u nargile, pa o sigurnosti ne treba govoriti.
 5. E-znakovi. Oni su vrsta inhalatora. Kad osoba popuši takve cigarete, udiše paru. Međutim, ovisnici imaju problema s uporabom elektroničkih cigareta - oni jednostavno pokušavaju jednu ovisnost zamijeniti drugom i često premašuju preporučene doze.
 6. Homeopatski lijekovi. Njihova je korisnost još uvijek upitna u znanstvenoj zajednici. Stoga vjerojatno neće poslužiti kao punopravni lijek za pušenje.
 7. Sportska opterećenja. Mnogi ljudi koji prestanu pušiti počinju tražiti mjesto za ispuštanje bijesa, agresije i energije. Imajte na umu da je ovo najučinkovitiji način koji vam osim toga omogućuje održavanje zdravlja.
 8. Metoda Allena Carra. Možda su svima poznate knjige američkog književnika. Zanimljivo je da su mnogi, nakon što su pročitali njegovo djelo, zaista prestali pušiti, pa se učinkovitost metode ne može poreći.

Također, naravno, koriste se razne biljne infuzije, Tabex i drugi lijekovi. No bez obzira na to, toplo preporučujemo da se prije početka liječenja prvo posavjetujete s narkologom.

Kako prestati pušiti za ženu i muškarca

Gore navedene tehnike dobre su kao pomoćna sredstva, ali ipak je bolje usredotočiti se na medicinske metode. Prestanak pušenja za muškarca i ženu gotovo je jednak u smislu stupnja poteškoće: u oba slučaja pojavit će se blagi sindrom odvikavanja.

Dakle, u nastavku su navedeni preporučeni načini odvikavanja od pušenja bez štete po vaše zdravlje.

 1. Potražite pomoć od narkologa. Bolje je doći liječniku na konzultacije i detaljno reći o problemu. Specijalist će obaviti objašnjavajući posao, pomoći će vam u pronalaženju pravih alata, reći vam što trebate učiniti. Imajte na umu da lijekovi mogu samo djelomično pomoći - pacijentova želja je od iznimne važnosti.
 2. Koristite nikotinske flastere. Pomažu u dobivanju malih doza nikotina, ali ne mogu služiti kao zamjena za pušenje. Važno je razumjeti da flasteri samo rješavaju problem stupnja psihološke ovisnosti, ali neće pomoći da ga se u potpunosti riješite. Kasnije ćete se ipak morati riješiti želje za lijepljenjem žbuke.
 3. Koristite sprej za pušenje. Ovo je jedno od najnovijih dostignuća. U spreju ima štetnih tvari, ali ih je mnogo manje nego u cigaretama. Sprej rade po istom principu kao flasteri i uglavnom rješavaju problem stupnja ovisnosti.
 4. Koristite nikotinsku gumu. Sadrže i određeni postotak nikotina, što je znatno manje nego u cigaretama. Žvakaća guma nema najugodniji okus pa nije prikladna za svakog ovisnika.
načini odvikavanja od pušenja

Kako pomoći pušaču da prestane: savjeti i trikovi

Odmah napominjemo da će pomoć izvana biti minimalna. Najvažnija je želja same osobe da se nosi sa lošom navikom. Poželjno je za rodbinu i prijatelje:

 • ne vršite pritisak na osobu, ne izazivajte sukobe;
 • pomozite smisliti neki zanimljiv hobi;
 • češće razgovarajte, šalite se, razgovarajte o zanimljivim stvarima;
 • planirajte uzbudljivo putovanje.

Drugim riječima, trebate se potruditi pomoći osobi da se odvrati od nagona za pušenjem.

Kako se tijelo oporavlja nakon pušenja?

Promjene dolaze odmah nakon odbijanja. Oni su sljedeći:

 1. U roku od 1 sata nakon pušenja posljednje cigarete, otkucaji srca se ujednačavaju, razina tlaka smanjuje i cirkulacija krvi se poboljšava.
 2. U roku od 12 sati oslobađa se ugljični monoksid, razina ugljičnog dioksida vraća se u normalu, tkiva počinju bolje primati kisik.
 3. U roku od jednog dana nakon odbijanja, rizik od infarkta već je smanjen. Fizička izdržljivost se poboljšava.
 4. Miris i okus vraćaju se u roku od 2 dana.
 5. U roku od 3 dana može se pojaviti glavobolja, što ukazuje na oporavak tijela nakon dužeg izlaganja nikotinu.
 6. Nakon mjesec dana pluća počinju normalno raditi, otežano disanje i kašalj nestaju. Povećava se i razina fizičke izdržljivosti.
 7. U roku od 3 mjeseca metabolizam kisika u tkivima i stanicama tijela postupno se poboljšava.
 8. Nakon 9 mjeseci pluća su gotovo u potpunosti obnovljena.
 9. Godinu dana nakon odbijanja, rizici od koronarne bolesti znatno se smanjuju.
 10. Nakon 5 godina bilježi se širenje krvnih žila koje su prethodno bile sužene.

Kako očistiti pluća od otkaza?

Potrebno se pridržavati sljedećih preporuka:

 1. Jedite puno povrća. To su krastavci, grah, patlidžani i drugi.
 2. Pijte što više vode što vam omogućuje da se brzo riješite otrovnih spojeva.
 3. Pijte čaj infuziran borovim iglicama. Blagotvorno djeluje na pluća.
 4. Jedite koprivu koja je bogata željezom.
 5. U svoju prehranu dodajte kivi bogat vitaminima.
 6. Dišite duboko, što pridonosi jačoj oksigenaciji stanica.
metode čišćenja pluća

U tom je slučaju poželjno prehrani dodati:

 • brokula;
 • naranče;
 • limuni;
 • brusnice;
 • špinat;
 • mrkva;
 • đumbir;
 • granate;
 • kupus.

Riješiti se loše navike zapravo je lakše nego što zvuči. Snažna želja za pušenjem progonit će osobu samo prvih dana, a zatim će postupno nestati. Potrebno je odvratiti pažnju u teškim danima, naučiti prakse opuštanja i obavezno se posavjetovati sa stručnjakom.