Nuspojave nakon prestanka pušenja

prestanak pušenja i cigareta

Većina pušača prije ili kasnije dođe do svjesne odluke da se jednom zauvijek oprosti od svoje ovisnosti. Vraćeno zdravlje nakon prestanka pušenja, blistav izgled i snažna dobrobit vjerni su suputnici u svim pothvatima. No, za osobe s više od 5-10 godina iskustva trnovit je put do oporavka: prilagodba na život bez umjetnih stimulansa ima svoje nuspojave, koje se u medicini nazivaju simptomi ustezanja od nikotina.

Prva menstruacija bez loše navike

Otrovne tvari koje truju osobu prilikom pušenja počinju napuštati tijelo za 1-3 tjedna od posljednje cigarete. U to vrijeme počinje proces oporavka, što može dovesti do sljedećih simptoma povlačenja nikotina:

  • neodoljiva želja za pušenjem, drhtanje u rukama;
  • promjene raspoloženja, razdražljivost, ljutnja;
  • nestrpljivost, niska koncentracija pažnje;
  • povećana anksioznost, poremećaj spavanja;
  • pad krvnog tlaka, glavobolja.

Već od prvih dana ujutro osoba koja je prestala pušiti razvija kašalj s stvaranjem sputuma. To signalizira da bronhi pokušavaju očistiti dišni sustav od nakupljenih otrovnih tvari. Ako se uz kašalj poveća temperatura, pojačano znojenje i poteškoće s disanjem, potrebno je posjetiti liječnika, jer se događa i pogoršanje kroničnih bolesti.

Živčani sustav i fiziološki poremećaji

glavobolja pri prestanku pušenja

Prije svega, nuspojave prestanka pušenja teško opterećuju središnji živčani sustav. Njezino sudjelovanje u stvaranju loše navike izgleda ovako:

  • U procesu udisanja cigarete, receptori se stimuliraju i adrenalin se ubrizgava u krvotok, zbog čega pušač osjeća naboj snage.
  • Kratkotrajni užitak popraćen je oslobađanjem endorfina i taloži se u sjećanju živčanog sustava, drugim riječima, "u podsvijesti", kao čimbenik u odnosu ovisnosti i pozitivnih osjeta.
  • Nakon toga nastaje ovisnost koja tjera osobu da popuši svaku novu cigaretu i uzrokuje depresiju u njezinoj odsutnosti.

S fiziološkog stajališta, uloga ovisnosti o nikotinu uvelike je pretjerana, budući da se slični procesi u tijelu mogu postići prirodnim stimulansima. Ozbiljniji uzrok depresije nakon prestanka pušenja je nedostatak izravnog procesa odvlačenja cigarete i emocija koje ga prate.

Donijevši odluku da se riješite loše navike, trebali biste biti spremni na privremenu depresiju, ali joj se pokušajte oduprijeti jer vas upravo depresija često tjera da se vratite prijašnjoj ovisnosti.

Tijekom razdoblja povlačenja nikotina, imunitet slabi, zbog čega se tijelo otvara infekcijama i prehladama. Mogući stomatitis ili čir u ustima. Razlog je činjenica da su sluznice dugo vremena bile izložene duhanskom dimu, svojevrsnom antiseptiku, čije uklanjanje aktivira razvoj patogene mikroflore. Imunostimulirajući vitamini i pažljiva oralna higijena pomoći će u izbjegavanju neugodnih manifestacija.

Kratkoća daha može biti još jedan simptom. Obično se pojavljuje kao posljedica reakcije živčanog sustava na nedostatak nikotina i na kraju nestaje, kao i druge nuspojave.

Promjene u radu probavnog sustava

bol u trbuhu pri prestanku pušenja

Prateći živčani sustav, odluka o prestanku pušenja izravno će utjecati na rad gastrointestinalnog trakta. Unatoč negativnom učinku na tijelo u cjelini, pušenje ima blagotvoran učinak na crijeva. U razdoblju prilagodbe zbog nedostatka adrenalina pati njegova motorika, što može uzrokovati poteškoće s pražnjenjem, prekomjerno stvaranje plinova, žgaravicu i debljanje.

Međutim, u većini slučajeva višak kilograma nastaje iz drugog razloga. Hrana nije samo izvor hranjivih tvari potrebnih za vitalne funkcije tijela, već i snažan prirodni antidepresiv.

Negativne simptome odvikavanja od nikotina bivši pušač pokušava nadoknaditi drugim užicima, među kojima je obilje ukusnih visokokaloričnih jela najjednostavnije rješenje. Zapravo, jedna ovisnost zamjenjuje se drugom.

Vježbanje umjesto neplaniranih obroka može biti zdrava alternativa. Pridonose proizvodnji adrenalina koji nedostaje, sprječavaju debljanje i poboljšavaju figuru.

Učinci na tjelesnu aktivnost

Odbijanje loše navike povlači opću slabost u tijelu i nedostatak želje za ustajanjem s mjesta, dolazi do apatije prema stvarima koje se događaju okolo. U tom stanju ruke mogu drhtati, kao od mamurluka, a javlja se i teško astmatično disanje.

Intimna strana života također može pretrpjeti štetu zbog napetosti živčanog sustava. Međutim, čim se unutarnji organi prirodno očiste od toksina, a psihička ovisnost bude poražena, poboljšanje zdravlja neće dugo trajati: tjelesna aktivnost u svim područjima povećat će se nekoliko puta u odnosu na razinu koja je uočena tijekom pušenja.

Nuspojave nakon odustajanja od ovisnosti možda se uopće neće pojaviti ili mogu biti blage - to je čisto individualno. Ako se simptomi i dalje javljaju u jakom obliku, oni su kratkotrajni i podnošljivi.

Tijelo dobiva mnogo više štete od dugotrajnog pušenja nego od jednokratnog procesa odvikavanja. Važno je shvatiti da nema potrebe čekati kada su zdravstveni problemi već počeli, ako ih možete spriječiti i svom tijelu dati „drugi život", aktivan i zanimljiv.