Kalendar prestanka pušenja po danu

Jeste li se ikada zapitali što se događa s vašim tijelom kada prestanete pušiti? Naravno, odustajanje od cigareta snažan je faktor stresa koji utječe na fiziološko i psihičko stanje. Preporuke stručnjaka, savjeti bivših pušača pomažu u suočavanju sa sindromom povlačenja, osim toga, postoji mnogo metoda koje izglađuju sindrom povlačenja i omogućuju osobi da ponovno dobije radost punog života. Najveći interes su učinci prestanka pušenja. Svoje fiziološke osjećaje, emocije, misli i osjećaje možete zabilježiti u dnevnik. Radi praktičnosti i kao dodatna motivacija, promjene koje se događaju oslikavaju se doslovno iz dana u dan.

kalendar prestanka pušenja

Odluka je donesena!

S obzirom na činjenicu da je pušenje danas izašlo iz mode, sve više muškaraca i žena razmišlja o oslobađanju od ovisnosti. Moderna farmakologija svake godine razvija lijekove koji imaju za cilj postupno gašenje žudnje za cigaretama i ublažavanje simptoma ustezanja. Ali čak i liječenje ovisnosti o drogama ne isključuje prisutnost snage volje i veliku želju za prestankom pušenja.

Obično je muški dio populacije, naime, prema statistikama WHO-a, žestoki su pušači, jedva čekaju da što prije postignu željeni rezultat. Ovdje je sve individualno i ovisi o iskustvu pušača, o tome koliko je tijelo "zasićeno" katranom, nikotinom, kancerogenima i produktima izgaranja. Manje promjene uočavaju se unutar jednog dana, ali prave posljedice prestanka pušenja cigareta mogu se procijeniti tek godinama kasnije, kada se u potpunosti obnovi rad svih tjelesnih sustava.

Kako bi razdoblje odvikavanja od duhana prošlo što bezbolnije, dodatne tehnike neće smetati. Kalendar pušača omogućuje analizu općeg stanja tijela nakon prestanka pušenja, da se usredotoči na glavne aspekte procesa. Zapravo, dnevnik je stvoren u svrhu samokontrole. Na naslovnoj stranici možete navesti razloge koji su vas naveli da se oprostite od "nikotinske ovisnosti", a svaki put kada otvorite kalendar osjetit ćete da idete u dobrom smjeru.

Prvi koraci

Prvo se trebate odlučiti za datum, vikendom je poželjno prestati pušiti. Ne zaboravite na moralnu pripremu tijela, koja traje oko tjedan dana. Za to vrijeme morate se riješiti pepeljare i upaljača, staviti antinikotinske pastile ili žvakaće gume gdje su prethodno bile pohranjene cigarete. U početku pokušajte izbjegavati pušačke tvrtke. Zamolite prijatelje, kolege i rodbinu da ne puše u blizini, da poštuju vaš izbor.

Podatke u dnevniku treba izlagati korak po korak kako se ne bi zbunili. Najznačajnije posljedice prestanka pušenja cigareta su one koje se javljaju u prvoj godini borbe protiv loše navike. U nastavku je dnevnik prestanka pušenja. Upoznavanje s njim pripremit će vas za poteškoće koje se mogu pojaviti na putu oslobađanja od ovisnosti o duhanu.

dana Misli i osjećaji Fiziološki osjećaji Što se događa
Prvi Napokon gotovo! prestao sam pušiti! Osjećam samopouzdanje, ponos, radost zbog donošenja odluke. Žudnja za duhanom je minimalna, lako je prekinuta stranim mislima. Slab apetit, blaga vrtoglavica, umjerena anksioznost, poteškoće pri uspavljivanju. U prvim danima, razina motivacije je vrlo visoka. Nakon što osoba prestane pušiti, krv i tkiva tijela se pune kisikom, a koncentracija CO2 značajno se smanjuje. Poboljšava se transportna funkcija eritrocita.
Drugi Još uvijek ne pušim, ali postoji lagana razdražljivost, snaga samohipnoze slabi. Tijekom dana svladava pospanost, apatiju. Ponekad ruka automatski posegne za cigaretama, što učiniti je navika. Smanjen apetit na pozadini prestanka pušenja, žudnje za mirisnom hranom. Kratkoća daha, kašalj, učestalo mokrenje, bolovi u trbuhu. San je loš, osjećaj svrbeža i zatezanja kože. Na pozadini lošeg zdravlja, euforija od bacanja cigareta nestaje. No počinje se oporavljati rad cilijarnog epitela, koji štiti pluća i bronhije od štetnih tvari. Sluznica probavnog trakta je ažurirana.
Treći Nervoza raste, osjećam izražen apstinencijski sindrom. Ne znam gdje da se smjestim i kako da se odvratim od opsesivne misli o pušenju. Spavanje ometa, isprekidano. Već od trećeg dana nakon posljednje popušene cigarete javlja se brutalni apetit, vuče se na slatkiše. Javljaju se promjene u radu probavnog trakta, vrtoglavica, tahikardija, tinitus. Možete promatrati osip na koži. Započeo je proces reparacije trepljastog epitela i bronhijalne sluznice. Količina tripsina u tijelu se smanjuje, dotok krvi u mozak i srce, naprotiv, povećava. Na staničnoj razini, potreba za dimom cigarete je smanjena, vaskularni ton je stabilan. Budi oprezan! Od trećeg dana postoji veliki rizik da se oslobodite i ponovno počnete pušiti.
Četvrta Glad za nikotinom se nastavlja. Agresivnost i razdražljivost zaustavljam sedativima. Raspoloženje je labilno, san je površan, koncentracija je poremećena. Kako bi se tijelo brzo očistilo od toksina, pijem zeleni čaj, jedem puno voća i povrća. Buka u ušima, povišen krvni tlak, mokrenje je normalno. Osjeća se viskozna knedla u grlu, počinje kašalj, isto kao i kod pušenja. Povremeno se javlja izraženo oticanje lica, prstiju, ušiju. Ostaci nikotina se eliminiraju iz tijela. Dolazi do promjena u karakteru, kada se promijeni, ne pati samo sam pušač, već i njegova bliža okolina. Reparativni procesi se nastavljaju u plućima onih koji su prestali pušiti, bronhijalna sekrecija je normalna. Može doći do smanjenja rada peristaltike, normalizira se sinteza antidiuretskog hormona.
Peti Nisam mislio da će odricanje od cigareta biti tako teško! Čitala sam dosta recenzija na forumima, ali nisam ni slutila da će se i meni dogoditi slične promjene. Osjećaj se loše, nemilosrdno ga proganjaju misli o pušenju. U ustima je gorak okus, stalna žeđ. Postoje znakovi kršenja autonomnog sustava u obliku laganog drhtanja ruku, prekomjernog znojenja, osjećaja žeđi. U grlu se osjeća labav sluzavi čvor, uz iskašljavanje sluz je tamne boje i guste konzistencije. Zatrpano tijelo se polako, ali sigurno čisti, nakon prestanka pušenja pokreću se regenerativni procesi u dubinama bronhopulmonalnog sustava. Mikrotraume na jeziku zacjeljuju. U želucu je manje sluzi, tonus crijeva je i dalje nizak.
Šesti Sindrom povlačenja se vraća, raspoloženje skače. Želja za pušenjem javlja se paroksizmalno, traje oko 5-10 minuta. Bilo je par trenutaka kad sam krenuo po cigarete, jako se teško suzdržati. I dalje se pojavljuju vegetativni poremećaji, povezani su mučnina i žgaravica. Pojačana žeđ, učestalo mokrenje, sluz prošarana krvlju pri kašljanju. Stanice leukocita po prvi put su "rasle" bez utjecaja nikotina na tijelo pušača. Rad gastrointestinalnog trakta je normaliziran, okusni pupoljci se obnavljaju.
Sedmi Prestao sam pušiti prije sedam dana. Vjerojatno je još prerano govoriti o potpunom oslobađanju od ovisnosti, ali početak je napravljen. Te noći sam bolje spavao, ali osjećaj praznine me ne napušta. Podrška voljenih puno pomaže. Sluz odlazi, "kvrga" u grlu ostaje, koža se ljušti. Krvni tlak lagano varira. Ipak, apetit se povećava, bljedilo kože postupno nestaje. Možemo pretpostaviti da je prva faza restrukturiranja tijela uspješno završena. Krajem prvog tjedna preporuča se napraviti kompletnu krvnu sliku i fluorografiju.

Kada osoba prestane pušiti, posljedice po organizam mogu biti izrazito neugodne. I nije iznenađujuće da se fizička ovisnost o cigaretama još nije povukla, a psihoemocionalni stres će se povući tek krajem drugog tjedna. Stoga je bolje ne riskirati, postupni prestanak pušenja pomoći će u izbjegavanju recidiva.

Drugi i sljedeći tjedni

Lakše prolaze ako nema iritansa u obliku cigareta ili duhanskog dima. Tijelo se oporavlja i praktički ne reagira na nedostatak nikotina. Listajući kalendar odvikavanja od pušenja, može se uočiti puno pozitivnih trenutaka, čiji se značaj shvaća tek s vremenom.

Moguće promjene koje prate prestanak pušenja cigareta:

  • 14. dana. Proces ozdravljenja bronha je došao do kraja, trombociti su se već uspjeli obnoviti, eritrociti - ne. Vegetativno-vaskularne manifestacije su moguće, ali ten se poboljšava, žućkasta boja prstiju nestaje. Kašalj jenjava, ali ako je pušenje dulje od 20 godina, onda se znakovi bronhitisa mogu promatrati i do šest mjeseci.
  • 1. mjesec. Do 30. dana gornji dišni putovi se obnavljaju na staničnoj razini. Tjelesna težina se značajno povećava. Promjene u tijelu također se odnose na psihološku udobnost, entuzijazam se postupno zamjenjuje depresivnim stanjem. U ovoj fazi važno je ne slomiti. Zapamtite, značajan dio puta do prestanka pušenja već je završen.
  • 2. mjesec. Sljedeća 3-4 mjeseca posebno su privlačna ženama u pogledu ljepote. Smanjuje se nezdravo žutilo prstiju, počinju nestajati kuperozne mreže i sivi ten. Ovisnost o pušenju cigareta ostaje, ali postaje manje izražena, iako je i dalje potrebna snaga volje i podrška najbližih.
  • 3. mjesec. U tijelu nakon prestanka pušenja počinje intenzivna obnova krvnih žila, njihov ton se vraća u normalu. Tijekom tog razdoblja formira se "točka bez povratka", fizička ovisnost o duhanu je potpuno nestala, psihički, pušenje gotovo nema utjecaja na osobu. Apetit i opća dobrobit su dobri.
  • 6. mjesec. Odbijanje cigareta dovelo je do potpune obnove svih tjelesnih sustava, krv i stanice su se riješile nikotina, jetra radi učinkovitije. Svakim danom povećava se volumen pluća, postaje lakše disati. Šest mjeseci kasnije, osoba se praktički ne sjeća ovisnosti.
  • U godini. Razdoblje kada se zbrajaju rezultati. Možemo pretpostaviti da je čišćenje organizma nakon prestanka pušenja bilo uspješno. Rad na prevladavanju ovisnosti o nikotinu u budućnosti će uroditi plodom: rizik od srčanog udara smanjit će se za 50%, moždanog udara - za 30%, raka pluća i jetre - za 80-90%, gastrointestinalnog trakta - za 60-70%, usana rak - za 99-100%.

Proučavajući kalendar odvikavanja od pušenja po danima i mjesecima, možete vidjeti da se poteškoće prvih faza počinju zaboravljati, obnovljene živčane stanice savršeno funkcioniraju bez duhanskog dima. Što se tiče vjerojatnosti recidiva, narkolozi tvrde da rizik od povratka pušenju cigareta ne leži u fizičkoj žudnji za nikotinom, već u glavi. Snaga volje i stalni rad na sebi ključ su uspjeha, zdravlja i dugovječnosti.

Alternativna opcija

Mnogi povlače analogiju između pušenja duhana i marihuane, marihuane, marihuane ili hašiša, ali to se ne smije činiti. Posljedice odvikavanja od konvencionalnih cigareta puno su lakše od onih koje nastaju kada se povučete od psihoaktivnih droga. Ovisnost tijela pušača o lakim drogama razvija se sporije, ali sve tvari iz kanabisa sadrže tetrahidrokanabinol i kanabinol koji uzrokuju psihičku i fizičku ovisnost. Opasnost je u tome što se učinci pušenja marihuane ne očituju dugo vremena, a kod epizodne uporabe droga nema sindroma ustezanja.

Može se činiti da je konzumacija trave puno "isplativija", jer pušač potroši od 7 do 20 cigareta dnevno, dok ljubitelji marihuane ne troše više od 3. No konoplja sadrži otprilike iste otrovne nečistoće, a ako pušite puno, tada će se tijelo naviknuti na narkotičku drogu i uporno će zahtijevati još jedan udah.

Da biste se zauvijek oslobodili okova ovisnosti, ne možete bez:

  • Jaka želja.
  • željezna volja.
  • Podrška voljenih osoba.
  • Pomoć stručnjaka.

Velika većina pušača s iskustvom većim od 7-10 godina ima apstinencijski sindrom, a ukupni oporavak organizma nakon pušenja, koji je trajao godinama, je sporiji. Daljnje zanemarivanje zdravog načina života dovodi do pogoršanja pamćenja i koncentracije, kolebanja krvnog tlaka i problema s organima kardiovaskularnog sustava i jetre.

Tek kad prestaneš pušiti shvatiš koliko je to teško. Samopouzdanje je ključ za lako prestanak cigareta. Ne postoji pogrešan dan za prevladavanje ovisnosti i ponovno osjećanje potpune, sretne osobe. I neka vas samo kalendar prestanka pušenja podsjeti na ono mučno vrijeme kada vam je ovisnost o nikotinu zatrovala život!