Kako prestati pušiti: popis najboljih lijekova

Ovisnost o cigaretama ne manifestira se samo fizički, već i psihički - zato je tako teško ostaviti duhan. Osoba prisiljena boriti se s željom za nikotinom doživljava jak stres. Utječe i želja za izvođenjem poznatog rituala - prtljanja upaljačem, ispijanja gutljaja kave.

Nije iznenađenje da se ljudi pitaju koji im lijekovi pomažu da prestanu pušiti. Proizvođači farmaceutskih proizvoda pišu na ambalaži da njihovi proizvodi pomažu u suzbijanju žudnje za nikotinom i bezbolno odustaju od loše navike. Neki su lijekovi doista učinkoviti jer djeluju na iste receptore kao i nikotin. Lijekovi pomažu u borbi protiv fizičke ovisnosti, ali psihičku ćete ovisnost morati smiriti sami.

odvikavanje od cigareta

Preporučeni lijekovi koji će vam pomoći da prestanete pušiti

Na tržištu postoje mnogi lijekovi koji smanjuju želju za pušenjem. Mnogi od njih su homeopatski lijekovi koji zapravo ne sadrže aktivne tvari (prisutne u mikroskopskim dozama koje ne mogu utjecati na metabolizam). Oni mogu pomoći ljudima koji u njih vjeruju i snažno su motivirani za zdrav način života, ali ih je teško preporučiti svima.

Ostali lijekovi djeluju drugačije ovisno o djelatnim tvarima. Ne treba ih doživljavati kao "čarobnu pilulu" koja će učiniti sve umjesto vas - i dalje će biti potreban ljudski trud, ali će proces odvikavanja biti ugodniji.

U nastavku je mali popis lijekova osmišljenih da vam pomognu u prestanku pušenja - navodimo najučinkovitije.

Nikotinski flaster

Najpopularniji i najbolje dokazani lijek za odvikavanje od pušenja je flaster. Lako je izračunati da tjedno nećete potrošiti više na flaster nego što trenutno trošite na cigarete, pušeći kutiju dnevno. Princip rada flastera je transdermalno unošenje medicinskog nikotina u tijelo tijekom cijelog dana (noću se uklanja jer se noću ne puši).

Zahvaljujući kontaktu kože s flasterom, pušač ne osjeća fizičku želju za pušenjem i simptome odvikavanja koji su ga prije tjerali na pauzu. Psihološka ovisnost ostaje, ali u svom uobičajenom ritualu cigaretu možete zamijeniti nečim drugim - na primjer, izaći s kolegama u prostoriju za pušenje sa šalicom cappuccina ili vrtjeti krunicu u rukama. S vremenom će duhanska navika nestati i svaki dan ćete je se sve manje sjećati.

Postoji nekoliko opcija za zakrpe, od kojih je svaka dizajnirana za 16 sati korištenja. Osmišljeni su za različite faze terapije i stupnjeve ovisnosti:

  • s udjelom nikotina od 25 mg - koristi se tijekom prvih 4-8 tjedana u prisutnosti jake fizičke ovisnosti i teškog sindroma ustezanja;
  • s 15 mg nikotina - srednja dvotjedna opcija ili početna doza za osobe koje ne pate od teških simptoma ustezanja;
  • s 10 mg nikotina - flaster za korištenje u zadnja 2 tjedna terapije, učvršćujući učinak i sprječavajući kvarove.

Nikotinski sprejevi, pastile i žvakaće gume

Na istom principu rade žvakaće gume, bomboni i sprejevi. Opskrbljuju tijelo medicinskim nikotinom, ali ne dugotrajno, poput flastera, već sporadično – osoba koja prestaje pušiti sama regulira učestalost njihove uporabe. Doziranje se također razlikuje.

Proizvođači preporučuju upotrebu spreja čim osjetite želju za pušenjem (tvar se iz njega apsorbira unutar 60 sekundi). Lizalice i žvakaće gume treba staviti u usta unaprijed, 10-15 minuta prije predviđene stanke za pušenje, i polako ih žvakati ili sisati jer duže traju.

Ove tehnike ne treba smatrati neovisnim načinom prestanka pušenja. Umjesto toga, bolje ih je koristiti kao pomoćnu drogu - na primjer, ako količina nikotina sadržana u flasteru nije dovoljna ili je napad žudnje vrlo jak.

Agonisti nikotinskih acetilkolinskih receptora

kako se prisiliti da prestanete pušiti

Sada na tržištu postoji samo jedan proizvod s ovim učinkom - biljni alkaloid. Princip njegovog djelovanja temelji se na aktivaciji nikotinskih acetilkolinskih receptora. Pilula vara mozak: on počinje vjerovati da je nikotin već ušao u tijelo, a žudnja se smanjuje.

Istodobno, cigareta popušena odmah nakon uzimanja lijeka neće pružiti zadovoljstvo, jer će pušač osjetiti učinak sličan predoziranju nikotinom - blagu mučninu i vrtoglavicu, neugodan naknadni okus. Pod utjecajem droge mozak će duhan doživljavati kao otrov kakav on zapravo i jest. Postupno, kako tijek terapije napreduje, žudnja za cigaretama će se smanjivati.

Donedavno se u ljekarnama prodavao još jedan lijek sličnog djelovanja, djelatna tvar vareniklin. I te su se tablete u studijama pokazale učinkovitima, no tvrtka ih je ukinula zbog informacija o potencijalnoj kancerogenosti sastojaka.

Koji drugi lijekovi vam pomažu da sami prestanete pušiti?

Mnogi proizvođači proizvode dodatke prehrani, pastile, gumene bombone i druge proizvode za ublažavanje simptoma ustezanja. Oni ne stupaju u izravnu interakciju s nikotinskim receptorima, već jednostavno služe kao distrakcija i ponekad imaju blagi antidepresivni i sedativni učinak. Među tim lijekovima su:

  • tablete na bazi glicina - stabilizira raspoloženje i smiruje;
  • proizvodi koji sadrže korijen calamusa i ekstrakt gospine trave - prirodni biljni antidepresiv.

Ostatak lijekova vjerojatnije će vam pomoći da vam odvrate pozornost nego da stvarno utječu na vaše blagostanje, ali i od njih postoje neizravne koristi. Mnogi se pušači boje ostaviti cigareta jer se ne žele udebljati, a bomboni "protiv pušenja" uglavnom se rade sa zaslađivačem. Konzumirajući ih, osoba ne dobiva dodatne kalorije, a lakše mu je kontrolirati težinu i figuru.

Ostale metode

Ako je vrlo teško boriti se s ovisnošću o duhanu, možete potražiti pomoć od narkologa. Obično se sindrom kemijske ovisnosti dobro liječi kognitivno bihevioralnom terapijom. Postoje tehnike koje su razvile druge psihoterapeutske škole. Obično je dovoljno nekoliko seansi kod stručnjaka da se uvelike lakše obuzdate, a u isto vrijeme možete poraditi na drugim problemima.

Ako imate teške simptome odvikavanja u prvom razdoblju nakon prestanka cigareta, liječnik vam može propisati blagi sedativ (anksiolitik) koji će ublažiti neugodne simptome. Tijekom konzultacija pitajte svog liječnika koje lijekove smatra najboljim za prestanak pušenja - on će vam preporučiti nešto iz svog iskustva.

Ovisnost o cigaretama u biti se ne razlikuje puno od bilo koje druge: tijekom njezina razvoja djeluju isti biološki mehanizmi. Stoga je točan odgovor na pitanje koje lijekove možete koristiti za prestanak pušenja gotovo bilo koji. Njihova funkcija nije da djeluju kao lijek, već da podrže osobu na putu odvikavanja od duhana, čineći proces odvikavanja učinkovitijim.